Rusland moet aandeelhouders van het genationaliseerde oliebedrijf Yukos schadeloos stellen. 

Het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag heeft maandag bepaald dat Moskou 50 miljard dollar (37,2 miljard euro) moet terugbetalen.

Aandeelhouders in het bedrijf van de gewezen olietycoon Michail Chodorkovski hebben bijna tien jaar moeten wachten op genoegdoening.

Chodorkovski werd in 2003 gearresteerd op verdenking van fraude en belastingontduiking. Na een wat velen betitelen als showproces kreeg de tycoon in 2005 tien jaar cel opgelegd. Zijn bedrijf werd in stukken gehakt en genationaliseerd waarbij de meeste onderdelen werden ondergebracht bij Rosneft.

Beroep

Volgens de Russische krant Kommersant gaat Moskou waarschijnlijk in beroep tegen het vonnis. Minister van Buitenlandse Zaken Igor Lavrov zinspeelde maandag voor de uitspraak ook al op een hoger beroep. Rusland zou vanaf 2 januari moeten gaan betalen, anders komt er rente op de boete, wist Kommersant verder te melden.

De grootste aandeelhouder, GML, heeft in een eerste reactie verheugd gereageerd. De uitspraak is zeer royaal voor de eisers, aldus GML-voorman Tim Osborne. Het is het grootste arbitragebedrag ooit vastgesteld.

In een aparte zaak rond de nationalisering van Yukos doet het Europees Hof voor de Rechten van de Mens donderdag vermoedelijk een uitspraak. Ook in die zaak eisen aandeelhouders geld omdat het oliebedrijf op valse gronden zou zijn ontmanteld.