Het Duitse constitutionele hof moet zich opnieuw buigen over de maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen om de euro te redden.

Ditmaal ligt de oprichting van de Europese bankenunie, waarbij de Europese Centrale bank (ECB) de belangrijkste toezichthouder wordt, onder vuur, zo meldt de Duitse zondagskrant Welt am Sonntag.

Volgens de krant heeft een groep rechtsgeleerden afgelopen week een klacht ingediend tegen de bankenunie. De EU-verdragen bieden volgens hen geen enkele basis voor de overdracht van het toezicht aan de ECB, terwijl Duitse burgers mogelijk worden opgezadeld met een verantwoordelijkheid voor banken die niet onder Duits nationaal toezicht staan.

De bankenunie is een van de belangrijkste maatregelen die de afgelopen jaren is genomen om de financiële sector in de eurozone te versterken en een herhaling van de crisis van de afgelopen jaren te voorkomen.

De circa honderdtwintig grootste banken uit de eurolanden komen daarbij vanaf november onder toezicht te staan van de ECB. Bij problemen wordt ook op Europees niveau besloten of een bank nog levensvatbaar is en op welke manier een eventueel faillissement moet worden afgehandeld.

Klachten

Het hof in Karlsruhe verwerkte de afgelopen jaren al verschillende klachten tegen de manier waarop de Europese schuldencrisis is bestreden. Dit voorjaar werden in dat verband nog bezwaren tegen de instelling van het Europese noodfonds ESM van de hand gewezen.

Bij het hof zijn ook bezwaren ingediend tegen het beleid van de ECB om indien nodig staatsobligaties van zwakke eurolanden op te kopen. Die klachten verwees het grondwettelijke hof eerder al door naar het Europees Gerechtshof.

Dit moet u weten over de bankenunie