De Nederlandse frietfabrikant Farm Frites heeft plannen voor een Russische productielocatie in de koelkast gezet met de huidige situatie in het land in het achterhoofd.

Dit bevestigt een woordvoerder tegenover NU.nl.

Twee banken met wie Farm Frites zakendeed kunnen door de boycotmaatregelen tegen Rusland geen financiering meer verlenen. Zij specialiseerden zich in kredieten voor investeringen in het Oost-Europese land. 

De voorlichter van Farm Frites benadrukt dat dit niet de belangrijkste reden was om het project even stop te zetten. “Er zijn natuurlijk genoeg andere banken.”

“De komende maanden gaan we de situatie even aankijken”, legt hij uit. Waar een beslissing over het project over een aantal maanden van gaat afhangen is nog niet duidelijk. De beslissing is pas genomen, aldus de voorlichter. "Hier moeten we eerst een directievergadering over houden.”

McDonalds

Farm Frites zou in Rusland friet gaan produceren voor de lokale vestigingen van McDonalds. De fabriek, de eerste locatie van Farm Frites in het land zelf, zou in 2016 de deuren moeten openen.

In het project is een “substantieel bedrag” geïnvesteerd. De tekeningen voor de fabriek lagen al klaar en Farm Frites wilde net beginnen met het financieren van de locatie. De woordvoerder uit legt dat het stilleggen van het project voor een paar maanden een kleine strop betekent voor het concern.

De Russische partner van Farm Frites stelt zich begripvol op, volgens het bedrijf. “Men begrijpt de situatie in Nederland precies.”