Het netwerkbedrijf Alliander, dat stroom en gas distribueert in ruim een derde van Nederland, heeft de omzet in het eerste halfjaar zien dalen door lagere tarieven.

De netto-omzet kwam uit op 837 miljoen euro tegenover 860 miljoen in dezelfde periode in 2013. Alliander maakte het halfjaarresultaat vrijdag bekend.

Het resultaat na belastingen steeg van 129 miljoen euro naar 155 miljoen. Dit was het gevolg van de verkoop van een belang van 25,4 procent van Alliander in onderzoeksinstituut Kema aan DNV GL Group.

Dat leverde een boekwinst op van 45 miljoen euro. Exclusief bijzondere posten daalde het resultaat van 131 miljoen euro naar 114 miljoen euro als gevolg van de lagere gereguleerde tarieven.

Voor het hele jaar 2014 verwacht het netwerkbedrijf een lager operationeel resultaat dan in 2013, ook als gevolg van de gedaalde tarieven.

Investeringen

De totale investeringen van Alliander stegen naar 273 miljoen euro in het eerste halfjaar, tegenover 245 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf investeerde onder meer circa 11 miljoen euro in een warmtenet in Nijmegen. Alliander voorziet op de langere termijn aanzienlijke investeringen in de netten.

''Verder groeien in het voortdurend veranderende energielandschap is belangrijk'', zegt topman Peter Molengraaf in een toelichting. De voorkeur gaat daarbij uit naar groei in Nederland. Alliander heeft zich onder druk van de aandeelhouders eerder dit jaar teruggetrokken uit biedingsprocessen voor concessies in Berlijn en Hamburg.

De investeringen zullen deels betrekking hebben op ICT en dataverwerking. Molengraaf: ''Het is heel belangrijk precies te weten hoeveel iedereen verbruikt en ook weer terugstuurt naar de netten. Slimme meters zijn daarbij onontbeerlijk.''

Uitvalsduur

De uitvalsduur van elektriciteit bleef nagenoeg gelijk ten opzichte van het eerste halfjaar van 2013: 9,6 minuten tegenover 9,7 minuten in 2013.

Op 30 mei 2014 ontstond een omvangrijke gasstoring in de wijk Sprenkelaar in Apeldoorn, waar als gevolg van een breuk in de waterleiding water en modder in de gasleiding stroomden. Het herstellen van de gasvoorziening duurde tot en met 8 juni.