Het Nederlandse luchtvaarttechnologiebedrijf Aeronamic gaat speciale hightechsystemen maken voor de JSF-straaljager (F-35).

Daarover heeft Aeronamic een contract getekend met het Amerikaanse industrieconcern Honeywell, maakt de onderneming uit Almelo maandag bekend.

Met de opdracht is een bedrag van ten minste 300 miljoen dollar (ruim 220 miljoen euro) gemoeid. Het is de bedoeling dat Aeronamic komende decennia voor zeker drieduizend JSF's een systeem maakt dat de motor start, elektriciteit genereert en de koeling van de cockpit en elektronica aan boord regelt.

Enige in Europa

Volgens een woordvoerder is Aeronamic de enige partij in Europa die de vereiste vaardigheden bezit. Bij het bedrijf werken vijftig technici aan de klus.

"Dit is een grote opdracht voor Aeronamic", zegt directeur Steffen de Vries. "Het betekent vooral veel voor de groei van ons bedrijf in termen van werkgelegenheid, kennis en innovatie voor de komende decennia."

Bij Aeromic, dat tot 2005 een onderdeel was van Urenco, zijn ongeveer 130 mensen in dienst.

Kleppen

Maandag werd ook bekend dat Fokker Aerostructures een vervolgcontract heeft getekend voor het bouwen van de kleppen van nog eens tientallen JSF's. Fokker was al betrokken bij de bouw van de straaljager.

De nieuwe deal met het Amerikaanse Northrop Grumman, de bouwer van het middenstuk van de romp van de JSF, heeft betrekking op een volgende productiefase en is volgens een woordvoerster goed voor ''tientallen miljoenen euro's''.

In totaal is door het bedrijfsleven in Nederland al voor meer dan 1 miljard euro aan JSF-opdrachten binnengehaald. De branche rekent in totaal op 8 tot 10 miljard euro aan productieopdrachten gerelateerd aan het toestel. Ook aan het onderhoud van de straaljagers kan daarna mogelijk nog veel geld verdiend worden.

De Nederlandse regering heeft besloten 37 F-35-toestellen te kopen. Het is de bedoeling dat die vanaf 2019 de F-16 vervangen.