In juni 2014 zijn 464 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is het laagste aantal per maand uitgesproken faillissementen van de afgelopen drie jaar.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. In mei waren er 552 faillissementen. Eenmanszaken zijn niet meegeteld.

Ook vergeleken met juni 2013 is het aantal faillissementen fors lager. Toen gingen er nog 712 bedrijven op de fles.

De helft van de daling in juni komt voor rekening van de specialistische dienstverlening. In de meeste branches nam het aantal faillissementen af, maar in onder meer de handel en financiële dienstverlening was nog een stijging te zien.

Bouw

Ook in de bouw gingen aanzienlijk minder ondernemingen over de kop. Ten opzichte van een jaar geleden was in deze sector de grootste daling te zien, namelijk van 128 naar 45 faillissementen.

Het aantal per maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank. Hierdoor kan het aantal sterk schommelen. Voor een beter beeld wordt daarom gekeken naar het voortschrijdend driemaandsgemiddelde. Ook dit was in juni lager dan in mei.

Het gemiddelde schommelt in de eerste helft van 2014 rond de zeshonderd en blijft daarmee redelijk constant. Het aantal ligt wel een stuk lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Verwachting

Volgens het economisch bureau van ING daalt het aantal faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven dit jaar naar verwachting met 15 procent naar zo'n achtduizend. Dat schrijft het concern in een vrijdag verschenen rapport.

In de eerste helft van het jaar vielen er 20 procent minder ondernemingen om. Vorig jaar ging nog een recordaantal van ruim 9.400 bedrijven failliet.

Volgens ING is het bedrijfsleven er financieel beter voor komen te staan door de geleidelijk aantrekkende economie.

Vooral in de bouw en de industrie, sectoren waar de laatste jaren de hardste klappen vielen, daalt het aantal bankroeten. De detailhandel en de horeca, die het vooral van consumenten moeten hebben, hebben het volgens ING nog steeds moeilijk.

Het aantal faillissementen komt dit jaar weer uit rond het niveau van crisisjaar 2009, toen een stijging van 70 procent te zien was.

Vijf vragen over faillissementen