Het faillissement van kinderopvang Estro lijkt zorgvuldig te zijn voorbereid. Een maand voor het bankroet werd het hoofdkantoor nog verplaatst.

Dit schrijft het Financieele Dagblad woensdag op basis van anonieme bronnen.

De directie van het concern zou het hoofdkantoor hebben laten verplaatsten van Amersfoort naar Amsterdam. Naar verluidt wilde de top van Estro de rechtbank van Midden-Nederland omzeilen.

De bestuurders van het concern wilden een “gecontroleerd bankroet” en de rechtbank van Amsterdam stond wel positief tegenover het aanstellen van een stille bewindvoerder, in tegenstelling tot de rechtbank van Midden-Nederland. 

De bewindvoerder zou in juni al zijn begonnen gesprekken te voeren met geïnteresseerden voor een doorstart. Hierdoor kon meteen na het uitspreken van het faillissement al een doorstart worden gemaakt met het Britse Smallsteps.

Werkgelegenheid

Smallsteps neemt 250 van de 380 vestigingen van Estro over. Hiermee wordt ook de werkgelegenheid voor 2.600 werknemers gegarandeerd. Ongeveer 1.000 werknemers verkeren nog in onzekerheid. 

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken verklaarde woensdag dat hij "goede hoop" heeft dat er een snelle oplossing komt voor het deel van het Estro dat geen doorstart maakt. Voor de 102 locaties die Smallsteps niet overneemt zou volgens de minister voldoende belangstelling bestaan. 

Volgens Estro werd het bankroet veroorzaakt Door de aanhoudende economische crisis, het baanverlies van ouders en de overheidsbezuinigingen.