Notarissen boeken na jaren van omzetdalingen in 2014 weer groei. Zij profiteren van de aantrekkende woningmarkt.

Dat verwacht het Economisch Bureau van ING. Het zal de eerste groei voor notariskantoren zijn sinds 2010.

Doordat er weer meer woningen van eigenaar wisselen, worden er flink meer transport- en hypotheekakten gepasseerd. Ondanks de stijgende omzet, zal de winstgevendheid naar verwachting nog op een lager niveau blijven steken.

Naast transport- en hypotheekaktes stellen notarissen ook weer meer huwelijkse voorwaarden en samenlevingscontracten en dergelijke op.

Notariskantoren profiteren sinds eind 2013 van meer woningtransacties, hoewel de onroerendgoedpraktijk over het hele jaar waarschijnlijk nog een min laat zien. Het aantal akten  in de familiepraktijk kwam al wel 3 procent hoger uit dan in 2012.

Een derde

Notariskantoren kunnen een omzetstijging goed gebruiken, tussen 2007 en 2012 is de omzet gemiddeld met bijna een derde teruggelopen.

Hoewel veel kantoren hebben bezuinigd, is zo’n drie kwart van de winstgevendheid verdampt. Ook in het meest gunstige scenario, blijven de omzet en winstgevendheid dit jaar nog ruim onder het niveau van 2007.

Steeds meer grote organisaties, zoals Hema en Dela, bieden een notarisservice waar het voortraject wordt afgehandeld. Voor het vervolgtraject wordt gebruikgemaakt van een vaste pool van notariskantoren. "Ze bieden het notariaat nieuwe laagdrempelige afzetkanalen", aldus ING.

'Notaris checkt aankoop huis van A tot Z'