Horecagelegenheden moeten vanaf eind dit jaar laten weten welke geserveerde ingrediënten allergische reacties kunnen uitlokken.
 

Dat meldt het ministerie van VWS vrijdag naar aanleiding van een bericht van de radiozender BNR.

Van restaurants tot snackbars, eind dit jaar moeten ze op basis van een EU-verordening laten weten welke ingrediënten ze gebruiken die allergische reacties kunnen uitlokken. Het is nog niet duidelijk hoe ze dat precies moeten doen. ''Het zal niet om plakkaten aan de muur gaan’’, aldus het ministerie van VWS.

Koninklijke Horeca Nederland heeft vrijdag met het ministerie over de uitwerking van de verordening gesproken. Over uiterlijk 2 weken wordt een concreet voorstel verwacht.

Volgens het Voedingscentrum heeft ongeveer 1 tot 2 procent van de Nederlanders last van een voedselallergie. De meeste allergische reacties ontstaan op voedingsmiddelen zoals kippeneieren, pinda's, soja en producten met gluten zoals brood en pasta. Levensmiddelenfabrikanten moeten al langer allergieinformatie op hun supermarktproducten zetten.