De kinderopvangorganisatie Estro heeft vrijdag uitstel van betaling gekregen van de rechtbank in Amsterdam.

Dat maakt het bedrijf bekend, nadat vakbond Abvakabo FNV eerder meldde dat het bedrijf al failliet zou zijn verklaard.
 
De rechter heeft een bewindvoerder aangesteld. Estro werkt al geruime tijd aan een "continuïteitsplan". Gesprekken met het Britse Smallsteps bevinden zich inmiddels in een vergevorderd stadium.

"Door de aanhoudende economische crisis, baanverlies van ouders en de overheidsbezuinigingen, is deze beslissing helaas onvermijdelijk gebleken", aldus Estro.
 
Alle kinderopvanglocaties van het bedrijf zijn en blijven voorlopig gewoon open. Volgens Estro is de kinderopvang van alle kinderen in ieder geval tot eind juli gegarandeerd.

Smallsteps

Vakbond Abvakabo FNV meldt vrijdag dat de Britse kinderopvang Smallsteps ongeveer twee derde van de 3.600 medewerkers over wil nemen. Hierdoor kunnen 250 vestigingen open blijven en doorgaan onder de naam van de Britse organisatie.

Achter Smallsteps zit de Britse investeringsmaatschappij H.I.G. Capital die al zo'n dertig jaar actief is in de kinderopvang. Uit een concentratiemelding van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat H.I.G. Capital en de Estro Groep al op 1 juli een aanvraag voor de overname hebben gedaan.

Meer interesse

Binnen de kinderopvangbranche is meer interesse voor het overnemen van de noodlijdende organisatie. Een aantal bedrijven is van plan een consortium op te richten om met vestigingen of misschien zelfs met heel Estro verder te gaan.

Dat hebben de bestuurders Geert de Wit van de Brabantse kinderopvang Kinderstad en Peter Notten van het in Eindhoven en omstreken actieve Korein laten weten.

Ongewis

De toekomst van de andere duizend medewerkers en 130 vestigingen is voorlopig nog ongewis. ''Dit faillissement is niet alleen een grote klap voor de kinderopvang in Nederland, maar ook voor alle medewerkers, de kinderen en hun ouders", zegt voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV.

"Vier jaar geleden is de voorloper van Estro overgenomen voor 400 miljoen euro door buitenlandse investeerders. Waar is dat geld gebleven? Waarom is er niet eerder ingegrepen om een faillissement te voorkomen?"

Mislukt

Het is duidelijk dat de reorganisatie van 2013 waarbij al vierhonderd medewerkers hun baan verloren, mislukt is, zegt bestuurder Wilma Berendsen van Abvakabo FNV.

"Een misvatting met grote gevolgen voor medewerkers, kinderen en hun ouders blijkt nu. We geven de nieuwe investeerder het voordeel van de twijfel en hopen dat dit niet beschaamd gaat worden."
 
Komend weekend krijgen de medewerkers zelf meer duidelijkheid over het voortbestaan van hun baan en de vestiging waarin ze werken.

Abvakabo FNV probeert samen met de directie van Estro een oplossing te vinden voor medewerkers die niet worden overgenomen door Smallsteps, bijvoorbeeld door te kijken of er andere partijen zijn die hen willen overnemen.

Opheldering

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil snel opheldering van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over het dreigende faillissement. CDA-Kamerlid Pieter Heerma zegt dat een verzoek daartoe wordt gesteund door VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Asscher zegt te hopen  dat er snel duidelijkheid komt voor medewerkers en ouders en kinderen. Het is een moeilijke tijd voor de kinderopvang doordat er minder gebruik van wordt gemaakt, aldus de minister.

Banenplan

Asscher wijst erop dat het kabinet een banenplan voor de kinderopvangsector heeft goedgekeurd om zoveel mogelijk mensen naar ander werk te begeleiden. ''Dat kan ook uitkomst bieden voor de werknemers van Estro die met ontslag bedreigd worden.''

''Mijn ministerie staat in nauw contact met Estro. Zodra we meer informatie hebben komt er een brief aan de Kamer.

Estro is marktleider in crèches en buitenschoolse opvang. Vrijdag bleek uit berichtgeving van de Volkskrant dat het bedrijf een faillissement wil aanvragen. 

Teruggeven

De overheid moet een half miljard euro aan bezuinigingen op de kinderopvang, teruggeven aan de sector om te voorkomen dat meer bedrijven omvallen. Dat vindt woordvoerder Gjalt Jellesma van de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang Boink. Jellesma reageerde vrijdag op het faillissement van Estro, marktleider in crèches en buitenschoolse opvang.

Volgens Jellesma heeft de regering een half miljard te veel bezuinigd op de kinderopvang. Omdat veel ouders hun kinderen van de crèche haalden, bleef er geld over. De overheid moet deze miljoenen wat hem betreft direct weer terugpompen. Zo zou er weer genoeg opvang zijn zodra de markt weer aantrekt.

De woordvoerder vindt het jammer dat, nu de markt zich na jarenlange neergang eindelijk stabiliseert, er toch nog kinderopvanglocaties failliet gaan. 

Negatieve invloed

Dat heeft volgens Jellesma weer een negatieve invloed op de sector als het gaat om investeringen door de bank. Crèchehouders van wie het klantenbestand weer groeit, krijgen van de bank nul op het rekest, constateert hij.
 
Boink werd volgens Jellesma de afgelopen week overspoeld door telefoontjes van ongeruste ouders die de kinderopvang van Estro gebruiken. Hij noemt het positief dat Estro naar verluidt een doorstart maakt, maar volgens hem is het alsnog vervelend voor de kinderen en hun ouders dat zij waarschijnlijk van opvang moeten wisselen.