De overheid kan het geld terugkrijgen van de nationalisatie van verzekeraar ASR zes jaar geleden, als het bedrijf samengaat met de andere verzekeraar in staatshanden, Reaal. 

Dat zegt bestuursvoorzitter Jos Baeten van ASR woensdag in een gesprek met Het Financieele Dagblad. Eerder werd al bekend dat ASR de mogelijkheid krijgt om mee te bieden op Reaal. 

"We hebben altijd gezegd dat we ons zouden inspannen om te voorkomen dat de belastingbetaler met een verlies zou blijven zitten", aldus Baeten in het FD. "In de combinatie met Reaal is dat een realistische doelstelling."

De krant vindt de uitspraak opmerkelijk door de sterk gedaalde waarde van Nederlandse verzekeraars sinds de Staat eigenaar is van ASR.

De resultaten en de vooruitzichten zijn onder druk gezet door de lage rente, woekerpolisclaims en de wetswijziging waarbij concurrentie door banken mogelijk wordt gemaakt.

De bestuursvoorzitter denkt dat een fusie met Reaal de waardedaling van de verzekeraars in de gehele sector goed kan maken. De concerns zouden samen meer waard zijn dan beide bedrijven afzonderlijk.