Het aantal faillissementen daalt dit jaar in Nederland naar verwachting met 15 tot 20 procent. Alleen in Spanje is de afname groter.

Dat staat in een analyse van kredietverzekeraar Euler Hermes over de faillissementsontwikkeling in 42 landen.

In 2014 sluiten waarschijnlijk 23 procent minder Spaanse ondernemingen hun deuren. Nederland staat met de afname van 15 tot 20 procent op de tweede plek. 

Op plaats drie staat Zuid-Afrika (14 procent), gevolgd door Ierland (13 procent) en Portugal (12 procent). Wereldwijd gaan er 8 procent minder bedrijven failliet dan een jaar eerder.

Derde plek

Ook in het jaar daarna doen Nederlandse bedrijven het naar verwachting relatief goed. De kredietverzekeraar voorspelt voor 2015 een daling van 7 procent in Nederland. 

Nederland staat dat jaar, na Polen (10 procent) en Denemarken (8 procent) op de derde plek. Wereldwijd voorziet het bedrijf een daling van 3 procent.

De daling is in Nederland deels zo sterk door het grote aantal faillissementen in de afgelopen jaren. In 2013 gingen ruim twaalfduizend bedrijven op de fles. Het hoogste aantal sinds de eerste metingen in 1951.

Verder denken de onderzoekers dat vooral de situatie van exporterende bedrijven verbeterd is. Ook strikte bezuinigingsmaatregelen van de overheid zouden de afname in Nederland hebben versterkt. Dat gold eveneens voor Portugal, Denemarken en Spanje.

Krachtig 

"Dat heeft de private sector krachtig gemaakt, waardoor investeerders de private sector in deze landen eerder als veilige haven zien", zegt directeur risicobeheer Walter Toemen van Euler Hermes in een persverklaring. 

Toch is het aantal faillissementen nog steeds "historisch hoog". "Het herstel is in zicht, maar het aantal bedrijven dat failliet gaat, ligt nog altijd ruim 20 procent hoger dan in de jaren 2003 tot 2007", meent Toemen.

De economische groei zou volgens de kredietverzekeraar nog te klein zijn om het aantal faillissementen nog verder terug te brengen. Euler Hermes verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,7 procent groeit en met 1,2 procent in 2015. 

Dit moet u weten van faillissementen