Werknemers van koffieketen Starbucks in de Verenigde Staten mogen op kosten van hun baas een studie volgen.

Dat maakt Starbucks maandag bekend, zo melden Amerikaanse media.

Barista's die ten minste twintig uur bij het bedrijf werken, krijgen voortaan een deel van hun collegegeld vergoed als ze via een online studieprogramma een bul gaan halen. 

De koffieketen heeft hierover afspraken gemaakt met Arizona State University, die tientallen onlinestudies aanbiedt. Starbucks-werknemers krijgen in de eerste twee jaar van hun studie een tegemoetkoming van gemiddeld 6.500 dollar (bijna 4.800 euro). Na het tweede jaar neemt Starbucks het gehele bedrag voor zijn rekening. Een online cursusjaar in Arizona kost tussen de 3.000 en 10.000 dollar.

Starbucks heeft in de VS circa 135.000 mensen in dienst. Het bedrijf biedt zijn werknemers die willen studeren onder meer ook financieel advies aan.

Amerikaanse droom

Topman Howard Schultz liet in een toelichting weten dat volgens hem de 'Amerikaanse droom' aan het verpulveren is en dat de economische ongelijkheid in het land toeneemt.

"Iedereen die zo hard werkt als onze mensen, moet de kans krijgen om een universiteitsdiploma te halen", aldus Schultz. Overigens heeft een kwart van de werknemers van Starbucks al een bachelordiploma.