Premier Mark Rutte brengt maandag en dinsdag een officieel bezoek aan Vietnam. Hij is er samen met staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken en een handelsdelegatie van 22 Nederlandse bedrijven.

Zij willen met hun bezoek de diplomatieke en economische banden tussen Nederland en Vietnam verder versterken. Dinsdag is er een bijeenkomst met bestuurders van 17 Nederlandse en een aantal Vietnamese bedrijven onder leiding van VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes.

Nederland is van alle lidstaten van de Europese Unie de grootste investeerder in Vietnam en de derde handelspartner. De laatste 10 jaar is de handel tussen Nederland en Vietnam bijna vertienvoudigd naar 3,6 miljard dollar.

Het Nederlandse bedrijfsleven ziet grote kansen om in Vietnam geld te verdienen, met name op het gebied van water, scheepsbouw, landbouw, energie en logistiek.

Vorig jaar december was minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) nog op bezoek in Vietnam. Zij bood daar de Vietnamese regering een Nederlands deltaplan aan voor een duurzame en veilige ontwikkeling van de Mekong Delta. Rutte en Dijksma praten daar dinsdag over met de Vietnamese vicepremier.

Landbouw

Nederland gaat op landbouwgebied meer samenwerken met Vietnam. Rutte en Dijksma hebben maandag afspraken gemaakt met de Vietnamese overheid om de voedselzekerheid in het land te vergroten.

Overeengekomen is dat kennisinstellingen en bedrijven in beide landen de banden aanhalen, aldus het ministerie van Economische Zaken.

Vietnamese bedrijven krijgen zo hulp bij bijvoorbeeld het produceren van groenten en bloembollen die beter bestand zijn tegen droogte en minder pesticiden nodig hebben. Ook is er belangstelling voor duurzame stallen en duurzaam en veilig geproduceerd vlees en voor Nederlandse technieken om melk vers en lekker te houden.

Dijksma is tevreden. ''Nederland is met voetbal nog geen wereldkampioen, maar dat zijn we al wel als het gaat om land- en tuinbouw. Onze bedrijven weten als geen ander hoe je in andere landen lokale producten geschikt maakt voor de markt, voedselproductie van kleine boeren vergroot en vervolgens aan de man brengt. Dat is precies wat Vietnam graag wil en wij met klimaatslimme landbouw kunnen bieden.''