Pensioenuitvoerder APG gaat per 1 januari 2015 van start met een vrijwillig en flexibel pensioenfonds voor zelfstandigen.

Dat laat voorzitter Charles Verhoef van belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw donderdag weten aan NU.nl.

Binnenkort ondertekenen de vier zelfstandigenorganisaties Zelfstandigen Bouw, ZZP Nederland, PZO en FNV Zelfstandigen een intentieverklaring met APG.

In januari van dit jaar gaf het kabinet groen licht voor een pensioenfonds voor zzp'ers. De afgelopen maanden is met verschillende partijen in de pensioenwereld gesproken. Uiteindelijk is de keuze gevallen op APG.

"APG heeft al een systeem dat met weinig aanpassingen geschikt te maken is voor zzp'ers", licht Verhoef toe. "Bovendien is het fonds dat zij bieden heel erg goedkoop."

APG gaat de deelnemers jaarlijks 35 euro aan administratiekosten rekenen. Daarnaast dragen zij 0,35 procent van het belegde vermogen aan beleggingskosten af. "Ter vergelijking: aan het andere pensioenfonds voor zelfstandigen dat in de maak is, BrightNL, betalen de deelnemers 210 euro aan administratiekosten en vermogensbeheer", verklaart Verhoef.

Arbeidsongeschiktheid

Als het nodig is, kan het bij APG opgebouwde vermogen ook worden aangewend in het geval van arbeidsongeschiktheid. "En dat is zeker voor zzp'ers in de bouw een heel belangrijk punt", aldus Verhoef.

Een 'gewone' arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor veel zzp'ers onbetaalbaar. Deze kost al snel 500 tot 600 euro per maand. "Maar de essentie van het nieuwe fonds blijft natuurlijk dat je pensioen opbouwt", zegt Verhoef.

Zzp'ers mogen zelf beslissen hoeveel geld zij maandelijks opzij leggen voor hun pensioen. Die flexibiliteit is belangrijk voor zelfstandigen, aangezien zij vaak wisselende inkomsten hebben.

Op de zelf bepaalde pensioenleeftijd, tussen de zestig en zeventig jaar, kunnen deelnemers kiezen voor een uitkering met een looptijd van tien, vijftien of twintig jaar.

Rendement

Over het verwachte rendement van het nieuwe pensioenfonds doet de voorzitter van Zelfstandigen Bouw geen uitspraken. "In het algemeen geldt wel dat het rendement op collectief beleggen gemiddeld twee tot drie keer zo hoog ligt als bij sparen."

Deelnemers aan het fonds worden aan de hand van hun leeftijd ingedeeld in een bepaald risicoprofiel: hoe jonger, hoe meer risico er genomen kan worden. Naarmate de leeftijd stijgt, wordt dit risico afgebouwd.

Verhoef denkt dat zo’n vijftigduizend zzp'ers gedurende de eerste twee jaar zullen kiezen voor het pensioenfonds van APG. "Dat getal is gebaseerd op de grote belangstelling die er is onder de leden van Zelfstandigen Bouw en ZZP Nederland. We horen dat zzp'ers snakken naar een goed alternatief voor de peperdure regelingen die er nu zijn, zoals banksparen en lijfrentes."

Uiteindelijk hopen de zelfstandigenorganisaties binnen zeven à acht jaar zo’n 30 procent van alle zzp'ers te bereiken.

CNV

CNV-voorzitter Maurice Limmen  vindt het een positieve ontwikkeling dat er een pensioenfonds voor zzp'ers komt, maar pleit voor een verplichting.

"Zzp’ers zouden verplicht moeten worden tot pensioensparen. Daarmee willen we voorkomen dat er alleen maar meer wordt geconcurreerd op arbeidsvoorwaarden. Zelfstandigen zijn nu soms mede goedkoper dan vaste werknemers, omdat ze de pensioenkosten niet in hun tarieven doorberekenen", aldus Limmen in een reactie.

Zzp-pensioenfonds start per 2015 | Zzp-pensioenfonds heeft financiering rond | Meerderheid zzp'ers bouwt geen pensioen op