Nederland is een plaats opgeschoven op de lijst van de meest concurrerende economieën van de Europese Unie en staat nu op nummer 3.

Dat blijkt uit een tweejaarlijks rapport van het World Economic Forum.

Op nummer 1 en 2 staan respectievelijk Finland en Zweden, die sinds 2012 van plaats hebben gewisseld. Op 4 staat Denemarken, dat bij de vorige meting nog een plaats hoger stond. Duitsland is pas op plaats 5 te vinden.

Nederland wordt in het rapport geprezen als een land met een goed ondernemingsklimaat, breed verankerd gebruik van computers en een goed functionerend onderwijssysteem.

Dit zou de basis zijn voor een hoge mate van innovatie. Bovendien is in Nederland volgens het onderzoek nog steeds sprake van een geslaagde integratie en goede kansen voor verschillende bevolkingsgroepen, ondanks de hoge werkloosheid en een nog steeds niet geheel flexibele arbeidsmarkt.

Efficiënt stelsel

"Nederland heeft een van de efficiëntste stelsels van Europa om bedrijven te faciliteren", vindt het WEF. Ook het onderwijs is goed op orde, wat tot innovatie leidt, aldus het World Economic Forum.

Nederland voert bovendien effectief beleid om de ongelijkheid en armoede in het land terug te dringen en ook het zorgstelsel is op orde. De arbeidsmarkt moet wel wat flexibeler worden, concludeert de organisatie.

Verdere versoepeling

Het World Economic Forum adviseert om de arbeidsmarkt nog verder te versoepelen, waarbij aan werknemers wel een bepaalde mate van zekerheid moet worden geboden.

Veel grote economieën van Europa zijn veel lager op de ranglijst te vinden. De top 10 wordt afgesloten door Frankrijk. Spanje staat op nummer 13 en Italië is pas op de 21ste plaats te vinden. Roemenië sluit de rij.