'Schuldenafbouw drukt groei eurozone nog jaren'

Het afbouwen van schulden door landen, bedrijven en huishoudens in de periferie van de eurozone zal de economische groei nog jaren afremmen.

Dat stelt Standard & Poor's dinsdag een rapport.

De kredietbeoordelaar denkt dat overheden in de landen de komende jaren afbetalen verkiezen boven het investeren in de economie.

De schulden in de perifere landen Portugal, Spanje, Griekenland, Italië, Ierland en Slovenië zijn nog altijd op recordhoogte, stelt S&P. Dat is onder meer een gevolg van de noodleningen die een aantal landen van het IMF en andere autoriteiten in de eurozone ontving tussen 2006 en 2013.

Tussen 1999 en 2013 verdubbelde bijvoorbeeld de schuldenratio in Griekenland Spanje en Portugal. Ter vergelijking: in Duitsland was de toename in die periode vier procent.

Bruto binnenlands product

Afgezet tegen het bruto binnenlands product is de schuld in de perifere landen in die periode tussen 2006 en 2013 met gemiddeld 106 procent toegenomen. Dat is bovenop de forse schulden die de landen al hadden. Dit jaar wisten de landen hun schuldenlast gemiddeld met drie procentpunt terug te dringen.

S&P spreekt van 'langzame progressie', maar ziet wel het belang van de noodleningen in. De opgelopen schulden hebben nu weliswaar een drukkend effect op de economie, maar zorgden er tijdens de crisis wel voor dat regeringen niet met een deflatie te kampen kregen, of dat de werkgelegenheid en binnenlandse vraag nog verder zouden afnemen.

Private sector

Vooruitgang werd de laatste jaren wel geboekt, maar vooral in de private sector. Spaanse bedrijven wisten bijvoorbeeld hun schulden ten opzichte van het bbp terug te dringen met twintig procent sinds 2010, aldus S&P.

Bij huishoudens was dat tien procent. In Ierland was de verlaging bij bedrijven veertien procent sinds 2010, terwijl de schulden van huishoudens met bijna een kwart afnamen. In 2020 is de schuldenlast in de zes perifere economieën gedaald van 187 procent naar 134 van het bbp.

Lees meer over:

NUlokaal adverteren

NUwerk

Tip de redactie