Voordat de Federal Reserve de rente verhoogt en het monetaire beleid weer inperkt, moet de werkloosheid in de Verenigde Staten nog iets verder zijn gedaald en de inflatie weer rond de 2 procent liggen. 

Dat zei maandag de president van de centrale bank van Boston, Eric Rosengren, zo meldden Amerikaanse media.

Volgens Rosengren zou de rente weer omhoog kunnen als het economisch herstel zover is gevorderd dat de doelstelling van een werkloosheid van 5,25 procent binnen een jaar kan worden bereikt.

Volgens de recente voorspellingen van de Federal Reserve zou dit percentage in 2016 worden gehaald. Dat betekent dat de Fed in 2015 weer aan een renteverhoging kan gaan denken.

James Bullard, de centrale bankpresident van St.Louis, waarschuwde maandag echter dat de Fed niet te lang met maatregelen moet wachten. De gegeven doelstellingen liggen volgens hem al snel binnen handbereik.

"De macro-economische doelstellingen zijn dichterbij dan ze in vijf jaar zijn geweest", aldus de bankpresident. Hij wees er wel op dat de arbeidsmarkt nog niet lijkt te zijn genormaliseerd en ook de inflatie nog te laag is.

De Amerikaanse rente staat al sinds eind 2008 op 0 tot 0,25 procent. Economen verwachten dat dit lage niveau nog enige tijd wordt gehandhaafd.