Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen is in mei met 33 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. 

Het is de grootste daling in één maand in de afgelopen twe jaar, meldt Faillissementsdossier maandag.

In totaal gingen in mei 829 bedrijven (inclusief eenmanszaken en vennootschappen onder firma) en instellingen (stichtingen en verenigingen) over de kop, tegen 1231 in mei 2013.

Faillissementsdossier.nl schrijft de daling toe aan het voorzichtige herstel van de economie in de laatste kwartalen van vorig jaar en het toenemende consumentenvertrouwen.

Daling

Met de daling in mei komt het aantal door de website op basis van cijfers van de rechtbanken geregistreerde faillissementen over de eerste vijf maanden uit op 4588. Dat is 20 procent minder ten opzichte van dezelfde periode in 2013. In veruit de meeste sectoren gingen minder bedrijven en instellingen op de fles, aldus Faillissementsdossier.

Anders dan in de voorgaande maanden daalde in mei ook het aantal faillissementen in de horeca. Het waren er 27, 50 procent minder dan in april.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vorige week donderdag al dat vooral hotels, restaurants en cafetaria's in de eerste drie maanden goede zaken deden als gevolg van het mooie weer. Dat leverde de hoogst gemeten groeicijfers op in een eerste kwartaal sinds 2006.