De beloning van toezichthouders bij woningcorporaties moet omhoog, zodat corporaties voldoende kundige commissarissen kunnen aantrekken. 

Dat zegt voorzitter Marc Calon van branchevereniging Aedes zaterdag in Het Financieele Dagblad. De vergoeding die een commissaris nu krijgt staat vaak in geen verhouding met de tijd die het vergt om scherp toezicht te houden, vindt hij.

Het gevolg van de lage vergoedingen is volgens Calon dat veel geschikte kandidaten corporaties links laten liggen en kiezen voor een beter betaald commissariaat in het bedrijfsleven.

Daarbij speelt ook mee dat toezichthouders op corporaties volgens hem een grotere kans hebben om gezichtsverlies te lijden, omdat de organisaties meer dan gemiddeld in de publieke belangstelling staan.

Zwak

De oproep van Calon komt op een moment dat in de Tweede Kamer een begin gemaakt is met de verhoren van de parlementaire enquête naar woningcorporaties.

Tijdens de eerste vraaggesprekken kwam al naar voren dat het interne toezicht bij veel corporaties rammelde en dat de talrijke schandalen in de sector mede konden ontstaan vanwege zwak optredende commissarissen.

Pleidooi

Verschillende deskundigen hielden deze week daarom een pleidooi voor het versterken van de raden van toezicht. Calon is het daarmee eens, zegt hij, maar de salarissen moeten dan wel omhoog.

"Aan commissarissen moeten behoorlijke eisen worden gesteld. Daar hoort dan ook een adequate vergoeding bij. Voor tien- tot vijftienduizend euro per jaar krijg je geen goede commissarissen."