De vakbonden en Philip Morris zijn het eens over een sociaal plan voor de 1.230 werknemers van de sigarettenfabriek die hun baan kwijtraken. 

Dat meldt Philip Morris zaterdag. Er werd sinds vrijdagochtend weer onderhandeld na drie dagen van stakingen. De vakbonden leggen de plannen de komende week voor aan hun leden.

De partijen zijn het onder meer eens geworden over scholings- en werk-naar-werk-regelingen en ook krijgen de werknemers een ontslagvergoeding op basis van de oude kantonrechtersformule, waardoor de vergoeding hoger uitvalt dan via de huidige gangbare rekenmethode.

De fabriek van Phlip Morris in Bergen op Zoom wordt uiterlijk 1 oktober gesloten. Dat maakte de sigarettenfabrikant begin april bekend. Philip Morris werkte daarna aan een sociaal plan voor de werknemers. Dat was ruim een maand later af. De vakbonden gingen niet akkoord, waarna een periode van onderhandelingen begon.

Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom wil snel aan de slag met het helpen van werknemers van de sigarettenfabriek van Philip Morris bij het zoeken naar werk nu er een akkoord is over een sociaal plan.

''Ik ben opgelucht dat er nu een sociaal akkoord ligt. Als het akkoord ook door de vakbondsleden en ondernemingsraad wordt goedgekeurd, kunnen wij snel beginnen met het begeleiden van mensen van werk naar werk'', zei hij zaterdag.