Het verkoopproces van de verzekeringstak van SNS Reaal gaat deze zomer van start. Dat zegt Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, na afloop van de ministerraad vrijdag.

Reaal wordt verkocht via een onderhandse verkoop. Daarbij wordt een brede groep partijen uitgenodigd een bod te doen, schrijft Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem wilde niet zeggen welke partijen dat zijn. 

Het is de bedoeling dat het bedrijfsonderdeel in zijn geheel wordt overgenomen. Onder die tak vallen verzekeraar Reaal en pensioenverzekeraar Zwitserleven. 

De Europese Commissie wil dat SNS Reaal wordt opgesplitist in een bank- en verzekeringsgedeelte en vervolgens wordt verkocht, omdat het bedrijf in februari vorig jaar werd genationaliseerd

ASR

Ook verzekeraar ASR, de voormalige verzekeringstak van Fortis die eveneens in staatshanden is, mag onder voorwaarden meebieden op Reaal. ASR zal voor een eventuele overname mogelijk nieuw eigen vermogen aantrekken.

Bestuursvoorzitter van ASR Jos Baeten laat weten dat de mogelijkheid om een bod te doen op de verzekeringstak van SNS Reaal wordt onderzocht.

"Wij hebben ons immers altijd op het standpunt gesteld dat we kansen voor consolidatie binnen de Nederlandse verzekeringsmarkt serieus onderzoeken", zegt Baeten.

De verzekeraar onderzoekt daarbij ook of er minderheidsaandeelhouders zijn om die eventuele overname mogelijk te maken. 

Wachten

Volgens NLFI, de stichting die de staatsdeelnemingen in SNS Reaal, ABN Amro en ASR voor de overheid beheert, zou op zijn vroegst in december een definitieve koopovereenkomst voor Reaal kunnen worden ondertekend.

Met de verkoop van ASR zelf wil het kabinet wachten tot Reaal is verkocht. ''Bij afwezigheid van Europese eisen kan met de verkoop van ASR worden gewacht tot de markt voldoende ruimte biedt voor een geslaagde verkoop'', aldus Dijsselbloem..

ASR kwam in 2008 al in handen van de overheid, toen de Nederlandse delen van Fortis door de staat werden gekocht.

De kabinetsplannen voor SNS Reaal | SNS kan in buitenlandse handen komen