In het eerste kwartaal van dit jaar is de omzet van de groothandel met ruim 2 procent gedaald.

Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag in een rapport over de sector.

De groothandel in landbouwproducten kwam er met een omzetdaling van ruim 10 procent het slechtst vanaf.

Positieve uitschieter was de groothandelsmarkt voor consumentenartikelen. Vooral de non-food consumptiegoederen boerden goed met een plus van bijna 6 procent. De groothandel in voedings- en genotmiddelen zette een bescheiden omzetplus van 0,6 procent in de boeken.

In het eerste kwartaal van dit jaar gingen bijna 250 groothandelaren op de fles, ruim 10 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2013. Ruim een kwart van de faillissementen vond plaats in de groothandel in non-food consumptieartikelen.

Positiever

Ondernemers in de groothandel zijn door de bank genomen wel positiever over het economisch klimaat dan hun collega’s in andere sectoren.

In het tweede kwartaal was ruim 19 procent van de ondernemers positief over het economisch klimaat in het eerste kwartaal. Ruim 11 procent vond dat het klimaat verslechterd is, het kleinste aandeel sinds 2012.

Het aantal openstaande vacatures in de groothandel is licht gestegen in het eerste kwartaal. Voor de toekomst verwacht ruim 15 procent van de ondernemers een krimp van het personeelsbestand, terwijl ongeveer 11,5 procent een groei voorziet.