De detailhandel zal na vijf jaren van krimp dit jaar geleidelijk herstellen. Dat is de verwachting van ABN Amro.

De bank heeft zijn jaarprognoses bijgesteld vanwege de positieve resultaten die de sector in het eerste kwartaal liet zien. Volgens analisten van de bank draaide de detailhandel in de eerste drie maanden van dit jaar zijn beste kwartaal sinds 2011.

De totale verkoop in volume daalde weliswaar met 0,1 procent, maar dat was minder dan verwacht. Dat was geheel te danken aan de winkels die andere artikelen dan levensmiddelen verkochten. Het gaat dan om zogenoemde non-foodproducten.

De marktvorsers verwachten dat non-foodwinkels dit jaar 1 procent meer artikelen verkopen. Eerder ging de bank voor 2014 nog uit van een krimp van 2 procent.

Scherpe kantjes

Voor 2015 rekent ABN Amro op een volumestijging van 2 procent. De crisis lijkt zijn scherpe kantjes langzaam te verliezen, zegt de bank in een rapport. 

De winkels profiteren van een groeiend consumentenvertrouwen, dat berust op een betere woningmarkt en minder ontslagaanvragen. 

De foodsector blijft hierbij achter. De bank voorziet dit jaar een daling van het volume met 0,5 procent. Voor 2015 rekent ABN Amro op een stijging van 1 procent.

Overschot

De detailhandel blijft ondanks de hoopgevende cijfers lijden onder structurele problemen, zoals een overschot aan winkeloppervlak en de concurrentie van internetwinkels. "Maar er is tenminste sprake van herstel", besluit ABN AMRO, "en na de klappen die de sector de afgelopen jaren heeft gekregen, is dat zeer welkom." 

De bank baseert zijn voorspelling voor een belangrijk deel op goede resultaten in het eerste kwartaal. Door de warme winter groeiden de uitgaven aan duurzame artikelen als kleding en elektronica.

Zacht weer

Daarnaast profiteerden doe-het-zelfzaken en tuincentra van het zachte weer. De uitgaven aan voedsel namen echter af, vooral doordat Pasen in het tweede kwartaal viel. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde donderdag ook tekenen van licht herstel. Volgens het bureau moest de branche in het eerste kwartaal 0,2 procent aan omzet inleveren. Winkels verkochten weliswaar evenveel als een kwartaal eerder, maar de prijzen daalden licht.