Technologische vooruitgang moet zorgen dat de Nederlandse economie harder stijgt dan de 'matige' 1 tot 1,5 procent die voor de toekomst wordt voorspeld.

Dat zegt Henk Kamp, minister van Economische Zaken, donderdagavond tijdens de Nacht van de Economie in Rotterdam.

"Ik leg mij niet neer bij die matige verwachtingen in de overtuiging dat we meer met elkaar in huis hebben. Ik denk dat de komende generaties het door de technologische vooruitgang weer beter zullen hebben dan de huidige."

Volgens de bewindsman is er genoeg reden voor optimisme. "Ik behoor niet tot de mensen die denken dat in de komende decennia het aantal radicale technologische vernieuwingen zal afnemen. Integendeel, ik verwacht toename en versnelling."

Kamp wijst op het aantal wereldwijde erkende patenten, tussen 1995 en 2010 verdubbelde dat aantal. "Het aantal nieuwe vondsten stokt dus niet, maar neemt alleen maar toe."

Banen

Technologische ontwikkeling kan er toe leiden dat mensen hun baan verliezen omdat machines het werk van mensen overnemen. De Universiteit van Oxford stelde zelfs in een recent onderzoek dat over twintig jaar de helft van alle Amerikaanse banen op de tocht staan door de komst van nieuwe technologie.

"Technologische ontwikkeling heeft onmiskenbaar grote invloed op banen", zegt Kamp. Hij erkent dat dit onzekerheid veroorzaakt en weerstand oproept. "Maar het is niet zo dat werkloosheid het onontkoombare gevolg van deze ontwikkeling is. Met het verdwijnen van oude banen, zullen er nieuwe ontstaan."

Er komen op die manier meer mensen vrij die zich kunnen richten op persoonlijke dienstverlening in de zorg en in de industrie. Door de komst van nieuwe en betere producten groeit de economie, aldus Kamp.

Lees ook: Hoe robots ons werk zullen overnemen