De mogelijke Amerikaanse miljardenboete voor de Franse bank BNP Paribas kan de gesprekken tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over een belangrijk vrijhandelsverdrag raken.

Dat heeft de Franse minister van Financiën Michel Sapin donderdag gezegd tegen de krant Le Monde.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zou BNP Paribas dreigen met een boete van minstens 10 miljard dollar (7,3 miljard euro) omdat de grootste bank van Frankrijk jarenlang de sancties tegen Iran en andere landen zou hebben geschonden.

''We moeten allemaal de onafhankelijkheid van het juridische systeem respecteren, maar we zijn ook partners in een relatie van vertrouwen. Dat vertrouwen moet niet worden geschonden. Dit kan de onderhandelingen over het handelsverdrag beïnvloeden'', aldus Sapin.

De Franse president François Hollande en minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius hebben ook al hun zorgen over de mogelijke boete voor BNP Paribas geuit. Ook België is bezorgd omdat het land de grootste aandeelhouder is van BNP Paribas.

Barack Obama

Het is niet de taak van de Amerikaanse president in te grijpen in het onderzoek naar de Franse bank BNP Paribas, waar mogelijk een miljardenboete uit voortvloeit. Dat heeft Barack Obama donderdag gezegd in aanloop naar zijn diner met zijn Franse ambtgenoot François Hollande.

Volgens Obama is het een 'Amerikaanse traditie' dat de president zich niet bemoeit met rechtszaken. "Ik bel de aanklager niet op om te zeggen hoe een bepaalde zaak af te handelen." Deze scheiding der machten moet ervoor zorgen dat de rechtspraak niet wordt beïnvloed door de politiek. "Ik zal over de afhandeling van de zaak lezen in de krant, net als ieder ander."