Ondernemers die zaken willen doen in Brazilië doen er verstandig aan om daarmee in ieder geval tot na het WK te wachten.

Dat zegt Rob Ruhl, auteur van het ING-rapport WK-nomie 2014.

In oktober zijn er presidentsverkiezingen in Brazilië, daarna is er meer duidelijk welke politieke koers er wordt gevaren.

"Met een eventuele nieuwe president wordt er ook een nieuwe richting gekozen. Nu zit de markt een beetje op slot en is men afwachtend, mensen houden hun hand op de knip. Voor ondernemers is het interessant om te kijken waar de mogelijkheden liggen", zegt Ruhl.

Het Zuid-Amerikaanse land staat al jaren op de internationale handelskaart als opkomende economie met veel potentie. Maar "de vaart is er een beetje uit."

Zakenplan

Voor dit jaar verwacht het rapport een economische groei van 1,7 procent, dat is niet veel vergeleken met een gemiddeld jaarlijks percentage van 3,1 procent in de laatste vijf jaar. Daar komt bij dat de Braziliaanse overheid zelf de groeiverwachting voor dit jaar naar beneden heeft bijgesteld tot 1 procent.

De Braziliaanse overheid doet er volgens het ING-rapport ook verstandig aan om impopulaire maar voor de lange termijn belangrijke bezuinigingen door te voeren.

Nederlandse ondernemers kunnen deze tijd goed gebruiken om aan een zakenplan te werken. Dat is nodig, want Brazilië is een ingewikkeld land om als buitenlander in te werken, zo is het belastingstelsel bijvoorbeeld erg complex. Een goede lokale partner is daarom essentieel.

Profiteren

De bank schat dat er zo'n 250 Nederlandse ondernemers actief zijn in het op vijf na grootste land ter wereld. Niet iedereen zal geprofiteerd hebben van de wereldwijde aandacht en aanbestedingen die het WK met zich meebrengt.

Maar er is ook genoeg perspectief om zaken te doen na het toernooi. ING verwacht een snelle groei in de productgroepen industriële machines, voertuigen en farmaceutische producten.

Export

Veel Nederlanders hebben het Latijns-Amerikaanse land ook al gevonden om zaken te doen, en andersom. In 2013 werd er voor 14,2 miljard dollar geëxporteerd naar Nederland, daarmee is Nederland de op drie na belangrijkste exportbestemming van Braziliaanse producten.

Andersom was die goederenstroom 3,7 miljard dollar waard. Momenteel hebben Nederlandse investeerders 16 miljard dollar geïnvesteerd in Brazilië.

"Brazilië heeft traditioneel een grote agri- en foodsector, daar is Nederland goed in. Met kennis vanuit ons land kan daar de productiviteit worden verhoogd. Dat heeft Brazilië weer nodig voor de export", zegt Ruhl.

Gevaren

Er liggen ook gevaren op de loer. De Braziliaanse munt real is tot nu toe relatief sterkt gebleven. Sterker dan de onderliggende economische waarde rechtvaardigt, zo staat in het rapport. Ondernemers zouden er goed aan doen de valutarisico's af te dekken.

Ook de hoge tariefmuren die het land in de afgelopen jaren heeft opgetrokken maken de economie kwetsbaar. "Brazilië heeft op die manier de eigen industrie beschermd, je ziet nu dat die niet is opgewassen tegen de internationale concurrentie. Je hebt een open economie nodig, zodat je andere goederen kunt aantrekken", zegt Ruhl.

Impuls

Het WK is een belangrijke impuls voor Brazilië. Niet zozeer omdat er daadwerkelijk geld wordt verdiend, maar wel omdat ondernemers makkelijker kennis kunnen maken met het land en de cultuur. 

"De winst zit hem erin dat het WK goed verloopt en er iets moois wordt neergezet. Dan trek je ondernemers over de streep. De mogelijkheden zijn legio, Brazilië heeft een economie om jaloers op te zijn, er moet alleen nog een goed beleid bij gevoerd worden", aldus Ruhl.

WK Brazilië voordelig voor handel Nederland | Vooral supermarkten profiteren van WK