De activiteit in de Nederlandse industrie is in mei weer iets sterker gegroeid dan in de voorgaande maand. Daarbij nam de werkgelegenheid opnieuw toe.

Dit meldt branchevereniging NEVI maandag. Het aantal banen groeide in het snelste tempo sinds november vorig jaar. 

Ook de bedrijvigheid in fabrieken nam toe, zo blijkt uit cijfers van de branchevereniging. De inkoopmanagersindex (PMI), die de activiteit in de sector meet, kwam vorige maand uit op 53,6.

Het groeitempo ligt daarmee iets hoger dan in april, toen de graadmeter bleef steken op 53,4. Elke stand boven de 50 duidt op groei. 

De personeelsbestanden in de Nederlandse productiesector namen voor de tweede achtereenvolgende maand toe, aldus de Nevi. ''De toename was gering, maar wel de grootste sinds november 2013.''

Productie

Ook de productie nam toe, in het sterkste tempo in drie maanden. Het aantal nieuwe orders nam slechts licht toe, maar het aantal nieuwe exportorders lag wel op het hoogste niveau in drie maanden. De inkoopprijzen daalden voor de derde opeenvolgende maand.

De Nederlandse industrie ''bevindt zich op dit moment in goed vaarwater'', concludeerde hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele in een toelichting. De industrie kan volgens hem het werk op dit moment niet aan en op korte termijn blijven er groeikansen aanwezig.

Omdat de ordervolumes wat lijken af te vlakken, zal zich dat vertalen in ''wat gematigde cijfers de komende maanden'', aldus Van Weele.

Eurozone

In de eurozone is de industrie in mei minder hard gegroeid dan in de maand daarvoor. De PMI voor de eurozone daalde in mei van 53,4 punten naar 52,2 punten, de laagste stand in een halfjaar tijd. 

De krimp in de eurozone komt onder meer doordat de Duitse industrie minder hard groeide, met een PMI van 52,3 tegenover 54,1 in april. De laagste stand in zeven maanden komt onder meer doordat het aantal orders minder hard groeide.

De Franse industrie kromp als enige, na twee maanden van groei. De Franse PMI-stand kwam uit op 49,6.

Graadmeter

De inkoopmanagersindex wordt gezien als een graadmeter van de economie. Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit stelt in een verklaring dat vooral Spanje en Italië het met PMI's van respectievelijk 52,9 en 53,2 punten het goed doen. 

Williamson verwacht op basis van de inkoopmanagersindex dat de economie van de eurozone in het tweede kwartaal met een half procent groeit.