Winkeliers zijn teleurgesteld in de evaluatie van de accijnsverhogingen op tabak, alcohol en brandstoffen door het kabinet. 

De maatregelen hebben veel meer schadelijke effecten voor winkeliers dan staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) doet voorkomen, meldt Detailhandel Nederland woensdag.

De branchevereniging is vooral boos dat de staatssecretaris alleen de brandstofaccijnsverhoging van dit jaar in kaart heeft gebracht, in plaats van alle verhogingen van de heffing op tabak, alcohol en brandstoffen sinds 2012.

Door de hogere prijzen zouden consumenten niet alleen de accijnsproducten over de grens kopen, maar eenmaal in Duitsland of België ook andere boodschappen doen.

Effecten

De nadelige effecten zouden reden moeten zijn de accijnsverhogingen ongedaan te maken, vindt Detailhandel Nederland.

"Zeker gelet op de rampzalige gevolgen voor de winkeliers in de grensstreek kan het kabinet het beste alle accijnsverhogingen terugdraaien", dringt directeur Sander van Golberdinge aan in een verklaring. De accijnsverhoging zou bovendien nadelig zijn voor de schatkist.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) heeft geen bewijs kunnen vinden dat tankstations in de grensregio minder brandstof verkopen sinds het verhogen van de accijns, meldde de Volkskrant woensdag.

Korte termijn

De staatssecretaris komt op zeer korte termijn met een uitgebreid rapport over de gevolgen van de hogere accijnzen, zei hij woensdagochtend.

Het kabinet verhoogde op 1 januari de accijns op diesel met drie cent per liter, voor lpg was dat zeven cent per liter. Het accijnstarief op alcoholhoudende dranken werd verhoogd met 5,75 procent.

De heffingen op brandstoffen, alcohol en tabak zijn sinds 2012 al enkele malen verhoogd.