De keuze om vlak voor zijn faillissement over te stappen op een outletformule was voor de Free Record Shop (FRS) een laatste strohalm.

Dat zeggen de curatoren die betrokken waren bij de twee faillissementen van de keten desgevraagd tegenover NU.nl.

Woensdag is het precies een jaar geleden dat de entertainmentorganisatie voor het eerst op de fles ging. Nog geen jaar later, op 22 april, viel het doek opnieuw. Een maand eerder kondigde de onderneming nog zijn nieuwe outletstrategie aan.

"Ik moet het nog verder onderzoeken, maar als je geen geld hebt en aandeelhouders zijn ook niet bereid geld in de onderneming te steken, dan wordt het heel moeilijk", zegt curator Rob Boers, die is aangesteld na het tweede faillissement.

Met aandeelhouders doelt Boers op de voormalige eigenaar en investeringsmaatschappij Procures, die de Free Record Shop na het faillissement in 2013 samen met oprichter Hans Breukhoven een doorstart in afgeslankte vorm bezorgde onder de vlag van Fresh Entertainment Holding. Procures had ook de eveneens dit jaar failliet gegane boekwinkelketen Polare in handen.

Leveranciers

Procures stapte voor de bevoorrading van FRS over op een zogenoemd consignatiesysteem, waarbij de verantwoordelijkheid voor de voorraden bij de leveranciers ligt. De grote leveranciers zagen dat niet zitten, waarop Free Record Shop in zee ging met kleinere partijen.

"Er was geen geld om een courante voorraad aan te houden, alle nieuwe uitgaven lagen niet meer in de winkels'', aldus Boers. "De omzet is dramatisch gekelderd en dat werd gecombineerd met een kostenpatroon van ongeveer een half miljoen euro per maand."

Ook curator Jos Borsboom, die na het eerste faillissement werd ingeschakeld, denkt dat aan de transformatie naar een outletstore geen strategische keuze ten grondslag lag, maar dat er sprake was van een noodgedwongen actie.

"Het vertrouwen onder leveranciers was weg. Die waren niet bereid het financiële risico te dragen, zoals Procures wilde", aldus Borsboom. "Als leverancier wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je je geld krijgt."

De Free Record Shop zelf dacht overigens de consument een plezier te doen met de verkoop van oudere cd’s of films vanwege de "leuke aanbiedingen".

Boekenvoordeel

Hoewel Free Record Shop in een jaar tijd twee keer failliet is gegaan, lijkt het er vooralsnog op dat de naam van de keten in de marge van het winkellandschap blijft bestaan. Begin mei werd bekend dat zestien van de overgebleven winkels mogelijk verder gaan onder de vleugels van de Nederlandse winkelketen Boekenvoordeel.

De boekendiscounter heeft de activa van FRS gekocht en overweegt de huurcontracten van zestien winkels over te nemen.

"Boekenvoordeel heeft de naam en het merkrecht gekocht en ik kan me niet voorstellen dat je dat doet om er vervolgens niets mee te doen", aldus Boers. "Ik sluit dus niet uit dat de Free Record Shop blijft bestaan." Boekenvoordeel zelf is tot nu toe niet bereikbaar voor commentaar.

De Free Record Shop werd op 15 oktober 1971 opgericht door ondernemer Hans Breukhoven. Free Record Shop had voor zijn faillissement 141 filialen in Nederland en ongeveer 75 in België en Luxemburg. Van 1989 tot eind 2002 had de onderneming een beursnotering in Amsterdam.

Schuldenlast

In 2013 werd duidelijk dat de keten te maken had met een hoge schuldenlast, ontstaan door de aanhoudende crisis en een teruglopende omzet van de fysieke winkels. Op 28 mei 2013 werd het faillissement voor de Nederlandse tak uitgesproken.

"Het bedrijf heeft niet snel genoeg ingespeeld op de veranderingen in de markt", zegt Borsboom daarover. "Ze zagen het wel, maar de antwoorden waren niet adequaat genoeg."

Medio juli werd het bedrijf overgenomen door Procures en maakte het een doorstart. Halverwege november 2013 gingen de Belgische activiteiten op de fles.

Door het faillissement begin dit jaar van E-Ways, dat verantwoordelijk was voor het voorraadbeheer en het verpakken en verzenden van onder meer de bestelde artikelen van FRS, kwamen de online activiteiten van het bedrijf stil te liggen.

In maart werd aangekondigd dat de onderneming verder door het leven zou gaan als een outletstore, waar oude magazijnvoorraden zouden worden verkocht. Op 22 april werd FRS Nederland opnieuw failliet verklaard en op 2 mei dook Boekenvoordeel op.

Profiel Free Record Shop | Dit moet u weten van faillissementen | Winkelketens die recentelijk failliet gingen | Free Record Shop in Nederland failliet | Free Record Shop vraagt faillissement aan