WPG Uitgevers verkoopt vier bekende uitgeverijen, namelijk Querido, De Arbeiderspers, Nijgh & Van Ditmar en Athenaeum Polak & Van Gennep.

Paulien Loerts, nu nog directeur bij WPG, neemt deze uitgeverijen over. Dat maakt WPG dinsdag bekend.

"We worden een autonome ongebonden uitgeverij van fictie en non-fictie, van klassieken en spannende boeken", zegt Loerts in een verklaring. Loerts wordt directeur van de vier uitgeverijen. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

De redacteuren en uitgevers verhuizen op 1 januari naar een nieuw pand in het centrum van Amsterdam. "Ikzelf ben na de verzelfstandiging directeur en meerderheidsaandeelhouder, daarnaast investeert er een particuliere investeerder", aldus Loerts.

Loerts neemt grote schrijvers mee naar haar nieuwe onderneming. Zo zitten auteurs als Annejet van der Zijl, A.F.Th. van der Heijden, Joost Zwagerman en Arnon Grunberg bij de vier uitgeverijen.

Bruna

Naast de loskoppeling van de vier uitgeverijen, is ook bekendgemaakt dat De Bezige Bij en A.W. Bruna de handen ineenslaan. Bezige Bij-directeur Henk Pröpper gaat ook A.W. Bruna leiden.

A.W. Bruna verruilt Utrecht voor Amsterdam, maar trekt niet in bij De Bezige Bij in het pand in de Van Miereveldstraat.

WPG kondigde in november aan te gaan reorganiseren. WPG verkocht eerder dit jaar het feministisch maandblad Opzij als onderdeel van een reorganisatie. De onderneming schrapte toen circa 123 van de 720 banen.

WPG heeft, net als andere uitgevers, te kampen met lagere verkopen, dalende oplagen en krimpende advertentie-inkomsten.

Zie ook: Uitgevers worstelen met krimpende boekenmarkt