Na maanden van daling is in april het aantal faillissementen weer toegenomen. 

Ten opzichte van april vorig jaar steeg het aantal bankroet verklaarde bedrijven met 31 procent tot 1037, zo blijkt woensdag uit cijfers van Faillissementsdossier.nl.

In de eerste drie maanden van dit jaar lag het aantal bedrijven dat op de fles ging nog een kwart lager. In maart was zelfs sprake van een derde minder failliet verklaarde bedrijven.

Door de stijging in april komt de daling over de eerste vier maanden nu uit op achttien procent.

De enige sector waarin dit jaar meer bedrijven failliet zijn gegaan, is de horeca, met een stijging van twaalf procent tot 178. Volgens onderzoeksbureau Foodstep komt dat door de naijlende crisis.

Voorjaarsweer

Het goede voorjaarsweer heeft dat niet kunnen voorkomen. "Tot eind vorig jaar zat de sector flink in de min", verklaart onderzoeker Frank Meeuwsen. "Daardoor is bij de meeste bedrijven het vet van de botten verdwenen."

Vooral het aantal hotels dat de deuren op last van de faillissementsrechter moest sluiten steeg, van elf naar achttien. Volgens Meeuwsen komt dat door de prijzenslag.

"Hotels buitelen over elkaar heen met aanbiedingen en goedkope arrangementen. Dat heeft de winstmarges flink onder druk gezet."