China heeft de regels voor de import van babyvoeding aangescherpt. Alleen producten die op een lijst van de Chinese autoriteiten staan mogen worden ingevoerd.

De bekendmaking, die maandag verscheen op de website van de Dienst voor Kwaliteitstoezicht, Inspectie en Quarantaine, valt samen met de plannen van Beijing om de zuivelindustrie in China een impuls te geven.

Op de lijst met leveranciers wier producten worden toegelaten staan onder meer Abbott Laboratories, Mead Johnson Nutrition en Nestlé.

Ook het Nederlandse FrieslandCampina, maker van Friso, figureert op de lijst. "Dat betekent dat we voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die worden gesteld", aldus een woordvoerder.

Bijna de helft van de Nieuw-Zeelandse producenten staat echter niet op de lijst en de branche beklaagt zich daarover. "We hebben vanochtend een groot deel van de markt verloren", aldus Michael Barnett van de Nieuw-Zeelandse vereniging voor exporteurs van babyvoeding.

Zuivelschandaal

De vraag naar geïmporteerde melk nam in 2008, nadat een enorm zuivelschandaal in China aan het licht was gekomen, fors toe. Producenten uit Nieuw-Zeeland, Australië en Europa sprongen in het gat en Chinese producenten hadden het nakijken.

Hoewel na 2008 de regels zijn aangescherpt en de grootste speler in het zuivelschandaal op de fles is gegaan, is het vertrouwen van ouders in de Chinese bedrijven erg laag. Zo laag, dat tot drie keer zo veel wordt betaald voor babyvoeding uit het buitenland.

De vraag is zo groot, dat smokkelaars hier op ingesprongen zijn en vanuit Hong Kong en Australië babyvoeding het land binnensmokkelen. Onder meer Hong Kong heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat de smokkelaars zo veel inkopen dat er voor de eigen bevolking een tekort ontstaat.