Het Amsterdamse Vondelpark krijgt deze zomer een minibloemenveiling. Tulpenondernemer Jorrit Koeman wil toeristen in zijn tulpenpluktuin Tulip Island een 'tulip experience' laten ondergaan.

Op Tulip Island kunnen bezoekers van 4 juli tot en met 7 september op het eiland van het muziekkoepeltje hun eigen tulpen selecteren, plukken en verhandelen met behulp van een authentieke veilingklok.

"Marknesse heeft al heel lang een tulpenpluktuin en later zag je een soortgelijk initiatief op de Dam", vertelt Koeman, die uit een echte tulpenkwekersfamilie stamt. "Het eerste was op de verkeerde locatie, het tweede had geen verdienmodel. Ik dacht: Dat kan beter, dus ik moet het of zelf gaan doen, of niet klagen."

Koeman schreef een businessplan, regelde een subsidie van de overheid in het kader van het topsectorenbeleid en ging om tafel met de gemeente Amsterdam. 

"De gemeente was meteen enthousiast. Het Vondelpark bestaat honderdvijftig jaar en ze waren nog op zoek naar een cultuurhistorisch evenement. Dit past daar perfect in, dus eigenlijk valt alles samen", aldus Koeman.

Toeristen

De doelgroep bestaat uit toeristen. "Amsterdam heeft alles in huis op het gebied van de zogenoemde 'Holland classics', maar nog geen tulpen."

Omdat tulpen normaal gesproken in eind april en begin mei bloeien, maakt Koeman gebruik van zogenoemde ijstulpen.

"Die gaan in september in het ijs om het bloeimoment uit te stellen tot in de zomer. Dat is een techniek die maar door vier kwekers ter wereld beheerst wordt", vertelt hij. "Hoe dat precies werkt is een goed bewaard familiegeheim."

Bezoekers

Het tulpeneiland kan driehonderd bezoekers per dag aan, die 12,50 euro per persoon moeten aftikken. Daarvoor krijgen ze naast de ‘tulip experience’ een bosje van acht tot tien tulpen mee.

Koeman verwacht iedere dag uitverkocht te zijn. De kaartjes worden zowel via internet als aan de deur verkocht. De eventuele opbrengst gaat naar het Vondelpark. "Maar het kost tonnen om dit neer te zetten."

Als de pilot in het Vondelpark een succes wordt, wordt de tuin volgend jaar wellicht uitgebreid. Aan andere plaatsen denkt Koeman niet. "Het Vondelpark is ideaal, op loopafstand van het hotelcluster. Bovendien bezoeken veel buitenlandse toeristen in Nederland alleen maar Amsterdam."

Aan het project is ook een onderzoek verbonden. Softwarebedrijf Synz maakt een analyse van de bezoekersgegevens.

"We kunnen zo kijken wat de consument doet als hij zelf zijn tulpen mag kiezen. Het is voor de tuinbouwsector bijvoorbeeld interessant te weten welke kleuren vooral gekozen worden door welke nationaliteiten. Zo kunnen kwekers hun aanbod straks beter afstemmen", aldus Koeman.