Werknemers in de horeca werken voor het laagste loon in Nederland. Dat meldt FNV Horeca maandag op basis van eigen onderzoek.

De vakbond roept werknemers in de horecabranche dan ook op een vuist te maken tegen deze "veel te lage salarissen".

"Een jonge vakkenvuller in de supermarkt verdient bijna net zoveel als een volwassen ober in de horeca", aldus FNV.

De vakbond heeft de beloningen van startend personeel zonder diploma in de horeca vergeleken met die van onder meer vakkenvullers, schoonmakers, beveiligers en kassamadewerkers. Daaruit blijkt dat horecamedewerkers het slechtst verdienen, als de toeslagen voor onregelmatigheid en overwerk worden meegerekend.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft FNV "appels met peren vergeleken". "De vakbond heeft niet-vakkrachten in de horeca vergeleken met wel-vakkrachten in andere sectoren", aldus de branchevereniging in een reactie.

Geen cao

Sinds 1 april 2014 is er geen cao meer voor de horecasector, doordat KHN volgens FNV Horeca weigert om collectieve afspraken te maken. "Sindsdien is de situatie verslechterd. Het is haast een wonder dat er nog mensen in de sector willen werken."

De bond hoopt nu afspraken te kunnen maken met afzonderlijke ketens of ondernemingen binnen de sector.

Koninklijke Horeca Nederland heeft voor de werkgevers en werknemers in de horeca wel een Model Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR) opgesteld, omdat de cao is beëindigd, aldus de brancheorganisatie. "Daarmee kunnen werkgevers en werknemers binnen de wettelijke grenzen met elkaar passende afspraken maken."

KHN raadt horecaondernemers aan om dit model te gebruiken en er niet negatief vanaf te wijken, zeker niet als het gaat om beloningen.