Zo'n honderdvijftig tot tweehonderd schoonmakers van het Erasmus Medisch Centrum houden dinsdag een 'stil protest' in het Rotterdamse ziekenhuis. 

De protestmars vormt een aanklacht tegen het ''straffen van zieke schoonmakers'', aldus vakbond FNV Schoonmaak.

Om dezelfde reden lieten schoonmakers twee weken geleden ook al hun gezicht zien, maar toen weigerde de directie hen te woord te staan.

''Het straffen van zieke schoonmakers is in een ziekenhuis wel heel bizar. We hopen dat het EMC nu wel z'n verantwoordelijkheid neemt'', zegt FNV-bestuurder Ron Meyer.

De schoonmakers voeren al bijna zes maanden actie voor doorbetaling bij de eerste twee ziektedagen en een hoger loon. Behalve bij het Erasmus MC zijn er ook acties bij het GVB in Amsterdam, de belastingdienst en de NS. De schoonmaakbedrijven en hun opdrachtgevers als het EMC weigeren voorlopig een oplossing te vinden, zegt de FNV.

Twitter

Meyer: "Je ziet reizigers op Twitter steeds meer klagen over vieze treinen en de enorme bende op stations. Ik hoop dan ook dat het gezond verstand het gaat winnen van de arrogantie bij de schoonmaakwerkgevers. Zolang dat niet gebeurt gaan de stakingen door.''

Een woordvoerster van het EMC laat weten dat het ziekenhuis de wens van de schoonmakers om een bemiddelaar aan te stellen om de onderhandelingen tussen de werkgevers en de vakbonden vlot te trekken, ondersteunt. Maar zij benadrukt wel dat het EMC slechts een van de vele partijen is die bij dit cao-conflict zijn betrokken.

De acties bij het ziekenhuis hebben volgens de zegsvrouw niet tot overlast geleid voor patiënten en bezoekers. In operatiekamers en andere ''kritieke'' ruimtes is dinsdag gewoon schoongemaakt.

Nederland telt in totaal zo’n 150.000 schoonmakers. In 2012 voerden velen van hen ook al langdurig actie voor betere cao-afspraken. Toen werd pas na 16 weken met manifestaties en stakingen door het hele land een principeakkoord met de werkgevers gesloten.