'Zzp'er in zorg heeft baat bij franchisemodel'
Het kabinet is inmiddels bezig om schijnzelfstandigheid in de zorg tegen te gaan. De Belastingdienst trok daarom VAR-verklaringen in, tot groot protest van de zelfstandigen.
Op dit moment onderzoekt de regering samen met ZZP Nederland of zelfstandigen in de zorg in coöperaties kunnen werken.
Een franchisemodel voor zzp'ers in de zorg zou ook kunnen helpen, zegt Albert Koelewijn van franchise consultancybureau Koelewijn & Partners tegen NUzakelijk.
Koelewijn ziet dat franchising in de zorg toeneemt. "Dat heeft te maken met de systematiek van franchises die mogelijkheden biedt voor de zorg."
Door een franchise op je onderneming te geven deel je als het ware je businessmodel en je kennis. "Vooral de kennis van zzp'ers in de zorg is uniek", stelt Koelewijn. Volgens hem kan een franchise zorgen voor een snelle uitrol van die kennis, wat ten goede moet komen aan patiënten.
Efficiëntie
Vervolgens zouden zzp'ers dan kunnen profiteren van de algemene voordelen van een franchise, wanneer de bedrijfsvoering, de financiële huishouding en de kwaliteit van de zorg gewaarborgd is. "Als dat eenmaal goed zit, kan je heel efficiënt jouw werkwijze beschikbaar stellen aan andere partijen, zonder managementlagen."
Volgens Koelewijn biedt een franchise voor zzp'ers in de zorg dus uitkomst om te groeien. Er moet echter wel rekening gehouden worden met de spelregels van de Belastingdienst.
Zo moet je nog steeds meerdere opdrachtgevers hebben en geen gezagsrelatie hebben, anders is er sprake van een schijnconstructie onder de franchisenemers. "Als wijkverpleegkundigen onder jouw franchise rechtstreeks betaald krijgen van de klant, is er niets aan de hand." Daarbij zijn ze dus ook zelf verantwoordelijk voor het klantcontact en de organisatie van hun werkzaamheden.
Initiatief
Daarnaast vindt Koelewijn sowieso dat zorg-zzp'ers een belangrijke rol spelen in de zorgsector.
"De thuiszorg kan met zzp'ers veel goedkoper door het initiatief zo laag mogelijk in je franchise-organisatie te leggen, het liefst bij mensen die dat zelfstandig invullen. Zzp'ers zijn toch bereid net iets meer te doen. Zij onderscheiden zich omdat het initiatief bij de zorgverlener ligt, in samenspraak met de patiënt."