Theo Bruijninckx, de bestuursvoorzitter van bouwbedrijf Ballast Nedam, is in het voorjaar van 2012 door justitie afgeluisterd, terwijl hij geen verdachte was. 

Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag.

Dit blijkt uit justitiële documenten die de krant heeft ingezien. De topman was geen verdachte.

Destijds deed het Openbaar Ministerie onderzoek naar omkoping door het beursgenoteerde bedrijf.

Voor het onderzoek hiernaar tapten de betrokken opsporingsdiensten de telefoons van de topman en de telefoon van zijn vrouw af. Ook plaatsten ze afluisterapparatuur in het kantoor en de auto van Bruijninckx.

Volgens de wet mag je iemand afluisteren die niet zelf verdachte is, maar mogelijk wel contact met een verdachte heeft of iets over het misdrijf weet.

Ballast Nedam is ervan op de hoogte dat Bruijninckx is afgeluisterd, liet een woordvoerster desgevraagd weten. ''Het is een ingrijpend middel, maar het OM vond het kennelijk noodzakelijk'', reageerde ze.

Verder commentaar wil het bedrijf niet geven. De zegsvrouw benadrukte dat het om een oude zaak gaat die wat Ballast Nedam zelf betreft allang is afgesloten.

Suriname

Eind 2012 trof de onderneming een schikking met het OM voor omkoping van buitenlandse agenten in de periode 1996 tot en met 2003. Dat ging onder meer om het betalen van steekpenningen die te maken hadden met bouwprojecten in Suriname.

Ballast betaalde vanaf 1997 in termijnen 34 miljoen gulden om twee bruggen te mogen bouwen. Het geld zou onder meer zijn overgemaakt aan toenmalig president Jules Wijdenbosch en diens toenmalig adviseur van staat Desi Bouterse. Bouterse is nu president van Suriname.

Vordering

De dochtervennootschappen van Ballast Nedam waar de malversaties gebeurden, betaalden 5 miljoen euro. Ook moest het concern een vordering op de Belastingdienst van 12,5 miljoen euro onherroepelijk opgeven.

Het bouwbedrijf heeft in het verleden al vaker te maken gehad met fraudezaken.