De twee grootste schoonmaakbedrijven in Nederland, Hago en Asito, gaan zich sterk maken voor een bemiddelingspoging in het arbeidsconflict rond de schoonmakers.

Dit maakte FNV-bestuurder Ron Meyer vrijdag bekend.

''De twee bedrijven hebben toegezegd het initiatief te nemen tot bemiddeling voor een beter loongebouw en doorbetaling bij ziekte'', licht Meyer toe.

De toezegging is voor de actievoerende schoonmakers voldoende om hun kampement bij de hoofdkantoren van Hago en Asito tijdelijk te ontruimen.

Honderden stakende schoonmakers hadden vrijdag een kamp opgeslagen bij Hago en Asito in Voerendaal en Almelo. Met de actie bij de schoonmaakbazen protesteerden zij tegen het uitblijven van betere arbeidsvoorwaarden.

De schoonmakers eisen doorbetaling tijdens de eerste 2 ziektedagen en 50 cent bruto meer loon per uur. Na 5 maanden onderhandelen bieden de werkgevers volgens de vakbond nog steeds niets.

Miljoenenbedrijven

Hago en Asito zijn volgens Meyer miljoenenbedrijven met invloedrijke opdrachtgevers als NS, Schiphol, ziekenhuizen en universiteiten. ''Zij kunnen ervoor zorgen dat er een oplossing komt in het maandenlange schoonmaakconflict.''

Hun toezegging tot bemiddeling is een eerste stap naar een mogelijke oplossing, aldus Meyer. ''Maar dat betekent niet dat de acties nu worden afgeblazen.

Zo'n 1500 tot 2000 schoonmakers blijven staken bij de treinen, de belastingdienst, op Schiphol en andere instellingen.''