Het aantrekken van de woningmarkt en de toenemende bedrijfsinvesteringen zorgen dit jaar voor stabilisatie en mogelijk voor lichte groei van de Nederlandse bouwproductie.

Dat zegt Rabobank in een donderdag gepubliceerd rapport over de bouwsector, die de afgelopen jaren hard is geraakt door de crisis.

''Er komen meer positieve signalen, maar het herstel is nog pril'', aldus analist Leontien de Waal van Rabobank. De verbetering van de woningmarkt zet door en dat effect sijpelt door in de nieuwbouw en renovatie van huizen, stelt zij vast.

De Waal constateert ook dat de bedrijfsinvesteringen in woningen, bouw en infrastructuur al 5 maanden op rij toenemen. Architectenbureaus lijken de zwaarste periode achter de rug te hebben.

Overleven

De bouwsector komt van ver, en nog altijd moeten veel bedrijven er alles aan doen om te overleven. De Waal: ''Er was de afgelopen jaren een ongekende omzethonger onder bouwers en ook nu zijn er veel bedrijven die projecten op of onder kostprijs hebben aangenomen. Die bedrijven zitten in de gevarenzone, omdat bij een aantrekkende economie de kosten voor bouwmaterialen en arbeid stijgen, juist op het moment dat de projecten daadwerkelijk worden uitgevoerd.''

Om de winstmarges te verbeteren, kunnen bedrijven volgens haar het beste de efficiency verbeteren.