Grote technologiebedrijven als Apple, Google, Intel en Adobe hebben de afgelopen jaren onderling afspraken gemaakt om een strijd over goede medewerkers te voorkomen. 

Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van documenten voor een mededingingszaak die tegen de technologiereuzen is aangespannen.

Topmannen als Steve Jobs (Apple), Eric Schmidt en Sergey Brin (beiden van Google) zouden jarenlang hebben getracht met onderlinge afspraken de vrede tussen hun bedrijven te bewaren.

Op die manier zouden zij sterke loonstijgingen hebben weten te voorkomen, stellen circa 64.000 werknemers die samen 3 miljard dollar schadevergoeding eisen.

Uit de documenten rond de zaak blijkt onder meer dat de bestuurders probeerden te voorkomen dat ze elkaars personeel zouden ronselen. De afgelopen jaren zou ook zonder succes zijn getracht Facebook bij die afspraken te betrekken.

Volgens ingewijden is de kans groot dat er een schikking zal worden bereikt, waardoor de zaak niet voor de rechter komt. Zonder schikking zou de schade voor de bedrijven veel hoger kunnen uitvallen dan het bedrag van 3 miljard dollar dat wordt geëist.