Groot-Brittannië is flink bezig het Nederlands vestigingsklimaat, dat aantrekkelijke is voor internationale bedrijven, te kopiëren. Staatssecretaris Eric Wiebes zegt dat.

Nederland staat nog altijd hoog op de lijstjes van goed vestigingsklimaat, ''maar we zien dat de Britten maatregelen nemen die ontzettend lijken op wat wij al hadden. Dat moet ik ontzettend goed in de gaten houden'', aldus Wiebes.

Het vertrek van een aantal medewerkers en het Europese hoofdkantoor van de Amerikaanse koffieketen Starbucks van Amsterdam naar Londen heeft daar volgens hem niets mee te maken.

Starbucks wil de 'holding' dichterbij de belangrijkste markt hebben. De overige 200 werknemers van Starbucks blijven gewoon in Nederland werken, aldus Wiebes.

De Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland (AmCham) waarschuwde woensdag dat het vertrek van Starbucks voor Nederland een 'wake-upcall' moet zijn.

''De Nederlandse politiek springt lichtzinnig om met buitenlandse investeerders en dat is op termijn schadelijk voor de Nederlandse economie en voor de werkgelegenheid'', zei Patrick Mikkelsen, directeur van AmCham.

Maar volgens Wiebes vertrekt Starbucks dus niet om redenen die te maken hebben met het vestigingsklimaat. ''Het bedrijf heeft mij laten weten wat de motieven zijn: de holding moet dichter bij hun grootste afzetmarkt zitten.''

'Vertrek Starbucks is wake-upcall' | Starbucks verruilt Amsterdam voor Londen