De Amerikaanse keten Dunkin' Donuts komt na veertien jaar terug naar Nederland. Het bedrijf wil in alle grote steden restaurants openen.

Dat maakt het bedrijf woensdag bekend. De keten in koffie en bakkerijproducten begint in eerste instantie in Amsterdam en breidt daarna uit naar andere stedelijke regio's.

De keten zoekt nu franchisenemers om het merk opnieuw in Nederland uit te rollen. "Nederland betekent een enorme kans voor Dunkin' Donuts", laat het bedrijf weten. Per 'deal'  wil de donutverkoper twintig tot vijfentwintig nieuwe vestigingen realiseren in de komende jaren.

Succesvolle ondernemers

Dunkin' Donuts moet het waarschijnlijk vooral hebben van franchise ondernemers die zich al eerder bewezen hebben, zegt Laurens Sloot, hoogleraar retail marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen.

"Het zijn kleine zaakjes. Als je als zelfstandig ondernemer moet leven van de omzet van één zaak lukt dat waarschijnlijk niet. Je hebt dus meerdere vestigingen nodig om een voldoende omzet te kunnen genereren en een fatsoenlijke boterham te kunnen verdienen."

Dan is de nodige ervaring dus wel prettig. "Je hebt ondernemers nodig die bovenop een onderneming zitten. Er is weinig personeel nodig maar wat er rondloopt is heel jong."

Voet aan wal

Een eerdere poging om in Nederland voet aan de grond te krijgen, was niet succesvol. Tussen 1997 en 2000 waren er al vestigingen in Utrecht, Amsterdam, Amstelveen, Haarlem en op Schiphol.

Toen lukte het niet om voldoende investeerders aan te trekken. Na amper drie jaar moesten deze restaurants hun deuren weer sluiten.

Maar mede doordat Dunkin' Donuts een concept is dat zich de afgelopen jaren al in verschillende landen bewezen heeft, verwacht Sloot dat de keten nu wel een kans van slagen heeft. "Het is een internationaal uitrolbaar concept. ​Ik zou niet weten waarom het hier niet succesvol zou kunnen zijn."

Europa

Met terugkeer naar Nederland hoopt de onderneming zijn positie in Europa te verstevigen. Op dit moment heeft het merk meer dan honderdtwintig restaurants in onder meer Bulgarije, Duitsland, Rusland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Dunkin' Donuts is opgericht in 1950. Het bedrijf heeft wereldwijd bijna elfduizend restaurants in 33 landen.