Banken in de eurozone hebben samen voor ruim 800 miljard euro aan slechte leningen in de boeken staan. De hoeveelheid leningen die waarschijnlijk niet worden terugbetaald is daarmee in de afgelopen vijf jaar verdubbeld. 

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De slechte leningen vormen een rem op de Europese economie en moeten volgens het IMF daarom zo snel mogelijk worden opgeruimd. Volgens berekeningen van het fonds zouden afschrijvingen op de dubieuze debiteuren de kredietverlening in bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en Spanje uiteindelijk met 5 tot 8 procent kunnen verhogen.

Maar het positieve effect van gezondere balansen treedt geleidelijk op, waardoor het belangrijk is dat de grote schoonmaak al op korte termijn begint.

Het omvangrijke bankenonderzoek dat de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar uitvoert, is volgens het IMF een eerste stap in de goede richting. Tegelijkertijd staan Europese beleidsmakers voor de ''immense taak'' om banken in staat te stellen de verliezen uit het verleden te verwerken. Zonder dat dit tot nieuwe onrust op de financiële markten leidt.

Verlies nemen

Banken moeten daarbij volgens het IMF zoveel mogelijk worden gestimuleerd om hun verwachte verliezen daadwerkelijk te nemen. Om de kredietverlening aan het bedrijfsleven op peil te houden, zou daarnaast het aanbod van andere kredietverstrekkers moeten worden uitgebreid.

De ECB moet verder volstrekt duidelijk zijn over hoe de tekortkomingen die in het onderzoek naar voren komen vervolgens worden aangepakt.