Er stopten in 2013 een recordaantal bedrijven. Opgeteld legden 129.000 bedrijven het bijltje erbij neer, een stijging 25 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dit blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij 8 procent van deze beëindigingen ging het om een faillissement. In 2008, aan het begin van de economische crisis, was dit nog 4 procent.

Er startten nog wel meer bedrijven dat dat er bedrijven stopten. Afgelopen jaar kwamen 172.000 nieuwe bedrijven bij.

De meeste bedrijven starten elk jaar in de zakelijke dienstverlening. Daarbij gaat het voornamelijk om organisatieadviesbureaus. In 2013 waren het er bijna 14.000, 8 procent van het totale aantal starters.

Webwinkels

Webwinkels staan nummer twee op deze lijst. In de detailhandel gingen vorig jaar ruim achtduizend webwinkels van start, een recordaantal. In de meeste gevallen betrof het webwinkels in kleding- en modeartikelen.

Het aantal webwinkels dat er in 2013 de brui aan gaf, is ook het hoogst sinds de meting in 2007. Het aantal webwinkels in huis- en tuinartikelen dat stopte, is zelfs hoger dan het aantal starters op dat gebied.

In de afgelopen jaren daalde dit aantal starters al. De slechte situatie op de woningmarkt speelt hierbij een rol, aldus het CBS.

Dit moet u weten over faillissementen | Vijf vragen over faillissementen