Wie aandelen bezit in een Nederlands bedrijf kan maar beter hopen dat dit bedrijf wordt overgenomen door een buitenlandse koper. 

Buitenlandse partijen betalen de aandeelhouders van hun prooi namelijk aanzienlijk meer dan Nederlandse kopers. Dat blijkt uit onderzoek van econoom Dirk Gerritsen van de Universiteit Utrecht, zo schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

Gerritsen vergeleek bij een kleine 140 overnames de hoogte van het uiteindelijke bod met de waarde van een aandeel vier weken voor de eerste aankondiging van dat bod.

Daaruit blijkt dat een buitenlandse koper aandeelhouders gemiddeld een premie van 44,6 procent geeft, terwijl een Nederlandse koper bij overname een doorsnee premie van 26,4 procent aanbiedt.

Liberty Global

De studie van Gerritsen komt op het moment dat het Amerikaanse Liberty Global druk bezig is met het overnemen van kabelbedrijf Ziggo, terwijl een bod van América Móvil op KPN eind vorig jaar afketste. Een veelgehoord bezwaar bij dergelijke miljardenovernames is de vrees voor de 'vermeende leegverkoop van de BV Nederland', aldus Het Financieele Dagblad.

Dat Nederland daarvoor niet bang hoeft te zijn, toonde Gerritsen eerder al aan. In een onderzoek liet hij toen zien dat Nederlandse bedrijven meer buitenlandse bedrijven kopen dan omgekeerd. In een uitgebreide versie laat de onderzoeker nu zien dat als er iemand aan de poort rammelt, dat beter een buitenlander kan zijn.

Lees ook: De tien duurste bedrijfsovernames ooit