Kledingwinkels vinden dat gemeenten veel te gemakkelijk uitverkoopacties van leveranciers toestaan in panden die geen winkelbestemming hebben.

Dat schrijft voorzitter van brancheorganisatie Inretail Jan Meerman maandag.

De winkeliers hekelen onder meer de grote outletacties in het World Fashion Centre en in de RAI, beide dit weekend in Amsterdam. Volgens Inretail worden winkeliers flink benadeeld, omdat zij in tegenstelling tot deze partijen aan stevige voorwaarden moeten voldoen.

Vrijdag dwong Inretail via de rechter de gemeente Amsterdam nog een uitspraak te doen over of de outletactie wel mocht plaatsvinden in de RAI. De gemeente stelde dat het bestemmingsplan hier voldoende ruimte voor biedt. Inretail gaat er nu alles aan doen om dat plan te veranderen, zodat dergelijke uitverkoopacties niet meer kunnen plaatsvinden.

Inkopen

Het World Fashion Centre, waar alleen winkeliers normaal hun inkopen doen, organiseert momenteel twee keer per jaar een verkoop voor consumenten.

Volgens de organisatie zou dit om een besloten bijeenkomst gaan. "Dank je de koekkoek", foetert Meerman. "Deze monsterverkopen hebben dezelfde beslotenheid als de schuifdeuren van een willekeurige supermarkt."

De winkeliers wijzen ook met hun vinger naar de eigen leveranciers. "Je zou maar een winkel hebben in de binnenstad van Amsterdam", schrijft Meerman in zijn blog.

"Met hoge huurprijzen, torenhoge parkeertarieven en ieder jaar stevige controles van de Arbodienst en de fiscus. Vervolgens rijdt jouw leverancier even verderop een paar kledingrekken bij een beursgebouw naar binnen om drie dagen lang juichend het geld te tellen. In dikke stapels."

Inretail vindt dat als leveranciers zo nodig 'winkeltje willen spelen' dat wel mag, maar dan moeten ze zich wel aan de regels houden. "Dus gewoon een pand met een winkelbestemming huren", vindt Meerman. "Ik weet trouwens nog wel een paar leegstaande winkelpanden. Ze hoeven maar even te bellen."