Twee glasproducenten zijn door de rechter vrijgesproken van deelname aan een kartel. De door de Nederlandse mededingsautoriteit in 2011 opgelegde miljoenenboetes vervallen. 

Dat bleek vrijdag na berichtgeving door vakblad Glas in Beeld.

Het gaat om de bedrijven Pilkington en Scheuten. De rechtbank in Rotterdam besliste eerder deze week dat de mededingingsautoriteit onvoldoende heeft bewezen dat zij meededen aan verboden prijsafspraken.

De NMa, de voorloper van de huidige kartelwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM), nam destijds vier bedrijven op de korrel wegens het maken van verboden prijsafspraken in Nederland gedurende 16 maanden in 2004/2005, met betrekking tot isolerend dubbelglas.

Boete

Een van de bedrijven, AGC Flat Glass, kreeg geen boete opgelegd omdat dat het bestaan van het kartel bij de autoriteiten had opgebiecht. Het bedrijf Saint-Gobain Glass kreeg de hoogste boete van ruim 8 miljoen euro en ging niet in beroep.

In 2012 had de mededingingsautoriteit de nu geschrapte boetes van Pilkington en Scheuten na een bezwaarprocedure al verlaagd, van respectievelijk 7,5 naar 4 miljoen euro en van 2,2 naar 1,6 miljoen euro.

De ACM bestudeert de uitspraken, zei een woordvoerder vrijdag.