De verkoop van aanhangwagens in Nederland is voor het eerst in 5 jaar flink gestegen. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van brancheorganisatie Bovag.

Dat blijkt vrijdag uit cijfers van brancheorganisatie Bovag.

In het eerste kwartaal werden 3685 nieuwe aanhangwagens verkocht, een stijging van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

''Sinds 2008 daalde de verkoop van aanhangwagens en daarmee is deze stijging een trendbreuk en een teken van voorzichtig herstel van de economie en van ondernemersvertrouwen'', zegt de Bovag.

De aanhangers worden vooral afgenomen door bouwbedrijven, hoveniers, aannemers en transporteurs. ''Sinds het begin van de crisis eind 2008 waren deze klanten zeer terughoudend, maar het vertrouwen lijkt terug te keren evenals de noodzaak om weer te investeren in nieuw materieel'', aldus de organisatie.

Dieptepunt

In 2008 werden 24.437 nieuwe aanhangers verkocht en dat aantal daalde in crisisjaar 2009 naar 18.420, terwijl afgelopen jaar een dieptepunt van 14.031 nieuwe aanhangwagens werd bereikt.

De Nederlandse markt voor aanhangwagens is voor een groot deel in handen van fabrikanten van eigen bodem. De merken Hapert, Saris, Henra en Anssems (alle vier gevestigd in de provincie Noord-Brabant) voeren traditiegetrouw de verkooplijst aan en bestrijken samen 48 procent van de markt.