Het Duitse softwarebedrijf SAP is op zoek naar autistische medewerkers die kunnen programmeren en testen. 

Dat laat het concern woensdag op Wereld Autisme Dag weten.

Het bedrijf ziet autisme niet alleen als een belemmering, maar juist als een voordeel voor sommige functies. Mensen met een autistische stoornis beschikken over "unieke talenten" waar het bedrijf naar eigen zeggen zijn voordeel mee kan doen.

SAP heeft het werken met autisten eerder getest in een aantal pilots in Duitsland, Ierland en India. Het concern breidt het project nu uit naar vier kantoren in de Verenigde Staten. Daarnaast volgen twee locaties in Canada later in het jaar.

"Ze gaan goed om met repetitieve werkzaamheden, besteden veel aandacht aan details en werken zeer nauwkeurig. Dergelijke eigenschappen maken collega's met een autistische stoornis uitermate geschikt voor bijvoorbeeld software testwerk", zegt algemeen directeur Caspar Joustra van SAP Nederland.

Kleine kans

Joustra acht de kans klein dat de Nederlandse vestiging van SAP autisten in dienst neemt. "Reden hiervoor is dat er bij SAP in Den Bosch geen software wordt ontwikkeld en getest, maar stagiaires zijn altijd welkom."

De Britse Universiteit van Cambridge helpt het bedrijf getalenteerde studenten met een autistische stoornis te vinden. Het concern heeft voor deze groep een speciaal stageprogramma ontwikkeld. Verder werkt het softwarebedrijf samen met verschillende onderwijsinstellingen en non profit-instellingen in de VS.

SAP levert bedrijfssoftware en daaraan gerelateerde diensten. Er werken zo'n 66.500 mensen bij vestigingen in meer dan honderddertig landen. Het concern wil dat in 2020 minstens 1 procent van het personeelsbestand uit autistische werknemers bestaat.